Lääkärin ammatti

Erikoisalat

Lääketieteeseen liittyvän tiedon määrä on valtavan suuri ja alati kasvava, joten kaikkea ei voikaan tietää. Siksi lääkärit usein erikoistuvat heitä kiinnostavaan erikoisalaan, joka keskittyy tiettyyn potilasryhmään. Erilaisia erikoisaloja on 50, joten valinnanvaraa löytyy.

Yleislääkäri hoitaa monipuolisesti erilaisia potilaita terveyskeskuksessa tai esimerkiksi neuvolassa tai kouluterveydenhuollossa. Työ on erityisen monipuolista, sillä vastaanotolle voi tulla flunssaa sairastava tai harvinaisesta synnynnäisestä sairaudesta kärsivä potilas – tai mitä tahansa siltä väliltä. Yleislääkärin tuleekin tietää kaikista lääketieteen osa-alueista ja tarvittaessa kysyä neuvoa oikean alan spesialistilta. Diagnoosien ja reseptien laatimisen ohella yleislääkäri tekee pienkirurgisia toimenpiteitä, antaa injektioita ja tutkii potilaita erilaisilla kuvantamismenetelmillä.

Neurokirurgi on erikoistunut aivojen ja selkäytimen sairauksien leikkaushoitoon. Kallonsisäisiä verenvuotoja, valtimonpullistumia ja kasvaimia leikataan usein mikroskooppia ja pieniä instrumentteja käyttäen. Työhön kuuluu yhteistyö toisten kirurgien, lääkärien ja hoitajien kanssa. Neurokirurgin ammatti vaatii kärsivällisyyttä ja vakaita käsiä. Leikkaamaan opitaan kokeneen kirurgin opetuksessa.

Radiologi on perehtynyt erilaisten kuvantamismenetelmien käyttöön ja kuvien tulkintaan. Tavallisimpia menetelmiä ovat tietokonetomografia- ja magneettikuvat, joiden ohjeistamana päädytään diagnooseihin ja oikeisiin hoitomuotoihin. Radiologit tekevät yhteistyötä esimerkiksi kirurgien kanssa leikkauksia suunniteltaessa, sekä tekevät itse erilaisia toimenpiteitä läpivalaisulaitteen avulla.

Ortopedi on erikoistunut luuston ja lihaksiston sairauksien leikkaushoitoon. Ortopedin heiniä ovat murtumien levytys, keinonivelten asennus ja polven ligamenttien kiinnitys. Työssä käytetään veitsien ja saksien lisäksi erilaisia sahoja, talttoja ja vasaroita. Täydellistä puhtautta vaativissa leikkauksissa pukeudutaan “avaruuspukuun”, johon kuuluu leikkaussalitakin lisäksi ilmastoitu kypärä.

Lastenlääkäri on keskittynyt lasten ja nuorten sairauksiin. Kasvavan ihmisen anatomia ja fysiologia poikkeavat aikuisesta. Potilaiden haastattelua ja tutkimista lähestytään vaikkapa leikin kautta. Lastenlääkäriltä vaaditaan tietenkin lasten kanssa toimeen tulemista, mutta myös vanhempien neuvomista ja yhteistyötä.

Tutkimus

Monet lääkärit tekevät lääketieteellistä tutkimusta ainakin jossain vaiheessa uransa aikana. Lääkiksessä tehdään gradua vastaava syventävä tutkielma, jonka jälkeen tutkimusta voi jatkaa väitöskirjaan ja senkin jälkeen. Tutkimuksessa voidaan esimerkiksi vertailla kahden lääkkeen vaikutusta suureen määrään potilaita, etsiä taudin ennusteeseen vaikuttavia tekijöitä tai jopa tutkia taudin syntyä siirtogeenisillä solumalleilla.

Lääkärikielen ABC

Lääketiede on tunnettu vaikeaselkoisesta ammattikielestään, joka ammentaa kreikasta, latinasta, englannista ja ranskasta. Tunnetko jo allaolevat termit?

Termi Selitys
obduktio lääketieteellinen ruumiinavaus
adduktio lähentäminen
binokulus molemmat silmät peittävä side
ablaatio irtoaminen tai poistaminen
biopsia koepala
cereus vahamainen
deltalihas hartialihas
eksudaatti tulehdusneste
flimmeri eteisvärinä
GCS tajunnan tasoa kuvaava asteikko
habitus ruumiinrakenne tai ulkonäkö
ikteerinen keltainen
junktio liitos
kakektinen riutunut